Met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk

2023: 5 tips & tricks elektrisch rijden in Frankrijk

Doet moet je weten voordat je elektrisch gaat rijden in Frankrijk!

De laadpalen schieten als paddenstoelen uit de grond in Frankrijk. Dat is maar goed want dit zorgt ervoor dat ook elektrische rijders koers kunnen zetten naar dit populaire vakantieland. Vooralsnog zijn dit voornamelijk snelladers langs de péage of bij supermarchés. Bereid je dus wel nog goed voor voordat je met een elektrische auto naar ‘la douce France’ rijdt. Wij helpen je daarbij! 

In mei 2023 reden we van Lille, Bordeaux naar Argelès-Gazost (in de Franse Pyreneeën) en vervolgens terug naar Vieux-Boucau-Les-Bains aan westkust. Aangevuld met onze ervaringen uit de regio Champagne-Ardenne, geven we je vijf tips & tricks zodat je onbezorgd met je elektrische auto door Frankrijk kunt touren.

1. Installeer de juiste apps en neem een setje laadpassen mee

Een goede voorbereiding voorkomt veelal wachten bij de laadpaal. Want wat je natuurlijk wilt, is de stekker erin en laden! Daarom hebben we voor jou onze favoriete aanbieders van laadpassen & apps voor Frankrijk op een rijtje gezet. Zorg dus dat deze in ieder geval op zak hebt:

  1. We love local! – Het voormalige Franse Kiwhi, omgedoopt tot Fulli, biedt naar eigen zeggen toegang tot meer dan 17.000 laadpunten in Frankrijk waarbij je een bij 90% van de laadpunten in Frankrijk met deze pas kunt laden. Je kunt de laadpas aanschaffen bij Fulli Recharge voor 19€ en opwaarderen in de app met je creditcard. De app navigeert je eenvoudig naar een beschikbare laadpaal, maar je hebt de laadpas nodig om het laden te starten (link naar app: Android / Apple). Als aanvulling raden we Freshmile aan. Hiermee kun je laden op Franse netwerken waar de Nederlandse laadpassen ophouden. De laadpas is eenvoudig aan te vragen voor €5,-, maar je kunt ook oók via de app een laadsessie starten (link naar app: Android / Apple).
  2. Plugsurfing en ChargeMap – Het liefst gebruik je één laadpas voor heel Europa. Met Plugsurfing (link naar app: Android / Apple, laadpas eenmalig €10) en ChargeMap (link naar app: Android / Apple, laadpas eenmalig €20) heb je in Europa een heel goede dekking. Met beide apps kun je op de kaart gemakkelijk zoeken en filteren op laadsnelheid. Het enige nadeel van deze aanbieders is dat de laadtarieven een stukje hoger liggen, maar met deze passen kun je ook in veel andere Europese landen laden.
  3. Shell Recharge – Een allrounder voor jouw tripjes voor Europa die vooral in het buitenland de meerwaarde laat zien. De praktische app (link naar App: Android / Apple) geeft je inzicht in welke laadpalen tot het netwerk behoren en welke laadprijs je betaalt.

2. Plan je trip & laadstops: een goed begin is het halve werk

Wanneer je vanuit Nederland naar Frankrijk rijdt of grote afstanden langs de péage gaat afleggen, raden we je aan om je reis vooraf uit te stippelen. Begin je trip met een zo vol mogelijke accu, het liefst 100%. Wanneer je nog circa 10% batterij over hebt, is dit een goed moment om op de geplande laadstop aan te komen. Hoe leger de batterij, hoe hoger de laadsnelheid. Zo zorg je ervoor dat je gemiddeld een pauze van een half uurtje zult hebben. En om geen laadstress te ervaren, heb je bij aankomst op de laadstop nog 25-50 kilometer actieradius over om in geval van nood uit te wijken naar een andere snellader.

Langs of nabij de hoofd(snel)wegen in Frankrijk staan snelladers van o.a. de aanbieders FastNed, Ionity, Engie, en Total.  In de ‘A Better Route Planner App plan je je reisroute en geeft de app aan op welke locaties je onderweg het beste kunt laden (link naar app: Android / Apple).

Last but not least, plan tijdens het laden je volgende laadstop op de route. Gebruik voor Frankrijk hiervoor de Fulli app (link naar app: Android / Apple). Door het filter CSS, (snellaadstekker die voor de meeste auto’s van toepassing is) aan te zetten zie je alleen de snelladers. Een vuistregel die wij hanteren: over 250 kilometer is onze volgende laadstop. Hierbij gebruiken we deze vuistregel: 425 km (WLTP-actieradius van de Volkswagen ID-3) vermenigvuldigd met 60%, resulteert in 250 kilometer die kunt afleggen met een gemiddelde snelheid van 120 km/h. De daadwerkelijke actieradius is natuurlijk afhankelijk van je snelheid, het weer en hoe zwaar beladen je auto is, maar deze vuistregel werkt bij ons altijd goed.  

3.Combineer laden met faciliteiten & bezienswaardigheden

Ons motto: “Je vakantie begint wanneer je in de auto stapt”. Kies bijvoorbeeld voor de routes nationales (de provinciale wegen) in plaats van het rijden over de péages. Met een snelheid van 80-90 km/uur kom je een stuk verder, betaal je geen tol, en bij steeds meer supermarchés zijn snelladers te vinden. Tijdens het shoppen bij LeClerq kun je je elektrische auto een boost geven met de snelladers van Ionity (zie link naar app Ionity; (Android / Apple). Bij de Carréfour staan er bij 2000 winkels al snelladers van Allego, wat er naar eigen zeggen 5000 zullen worden in 2025. Check de Carrefour Charing app (link naar app: Android / Apple).

4.Boek een overnachting met een laadpaal

Wanneer je ligt te slapen, druppelt je auto vol. Handig toch? Zo kan je de volgende dag weer met volle energie op pad gaan. Dit is ook wat diverse eigenaren van B&B’s, hotels en campings hebben gedaan: hun gasten de mogelijkheid geven om elektrisch te laden. Het aanbod overnachtingen is nog beperkt, maar via booking.com kan eenvoudig naar overnachtingen zoeken met een laadpunt. Ga naar de website Booking.com en selecteer bij faciliteiten: oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Hetzelfde geldt voor de ANWB-campings. Ga naar ANWB campings en zoek onder het kopje duurzaamheid naar ‘laadpalen elektrische auto’.

5.Houd tijdens vakantieperiodes de laadfiles in de gaten

Laadfiles tijdens zomer- en wintersportvakanties halen het nieuws. Gelukkig schieten de snelladers langs de péage als paddestoelen uit de grond, maar óók steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. We begrijpen dat dit je kan afschrikken, maar met deze tips ga je met meer comfort op vakantie:

  • Het geeft je onderweg rust als je de reis van tevoren hebt gepland. 
  • Houdt altijd nog 25-50 kilometer actieradius over zodat je nog kunt uitwijken naar een andere snellader. 
  • Kies voor laadstations met meerdere snelladers en gebruik apps van bijvoorbeeld die van FastNed of Ionity om de beschikbaarheid te bekijken. De kans dat je direct kunt stekkeren is daarmee groter. 
  • Vermijd rijden op zaterdag- en zondagen in de vakantieperiode.
  • Kies voor een alternatieve route. Misschien ben je wel iets langer aan het rijden, maar de (laad)files vermijd je wel. 
  • Als je de mogelijkheid hebt, breek je reis op in stukken van 800 – 1000 km. Zo heb je wat meer flexibiliteit wanneer er tegenvallers zijn met (laad)files. 

We houden van reizen buiten de gebaande paden, crossen heel Europa door en doen dit het liefst met een elektrische auto of camperbus. Sinds 2021 inspireren wij jou om het gemak en comfort van duurzaam reizen te ervaren. Ons doel is om het plannen van jouw duurzame reis makkelijker te maken.

See you on the road,

Robin & Mariël

Gerelateerde posts