Tips & tricks elektrisch rijden Duitsland

Doet moet je weten voordat je elektrisch gaat rijden in Duitsland!​

Duitsland, een echt autoland, maar is dat ook zo voor elektrische auto’s? We kunnen je geruststellen: met wat goede voorbereiding rijd je zonder zorgen over de Autobahn. Bij de grote steden en langs de Autobahn is laden geen probleem. Op basis van onze eigen ervaring geven we je vijf tips & tricks zodat je onbezorgd over de Autobahn kan scheuren. Nou ja.. houd je een beetje aan de snelheid want met een constante snelheid van 110 km/h rijd je het meest efficiënt en hoeft de auto minder snel aan de stekker. 

1. Installeer de juiste apps en neem een setje laadpassen mee

Onze tip is om de onderstaande apps te installeren en/of laadpassen te bestellen. Zo sta je niet 15 minuten bij een laadpaal te ‘vloeken’ en brengt het je veel gemak. Daarom hebben we voor jou onze top drie aanbieders van laadpassen voor Duitsland op een rijtje gezet:

  • Plugsurfing en ChargeMap: Het liefst gebruik je één laadpas voor heel Europa. Met Plugsurfing (App en laadpas, eenmalig €10) en ChargeMap (App en laadpas, eenmalig €20) heb je in Europa een heel goede dekking. Met beide apps  kun je op de kaart gemakkelijk zoeken en filteren op type stekker en laadsnelheid. Het nadeel van deze aanbieders is dat de laadtarieven een stukje hoger liggen. Bekijk daarom zeker de onderstaande twee aanbieders uit Duitsland. 
  • Maingau – Einfach Ström laden: Wanneer je gaat touren door Duitsland met een elektrische auto dan is de Maingau laadpas/App een must. Zij zijn aangesloten bij het Ladenetz-netwerk wat ervoor zorgt dat je op 70% van de laadpalen in Duitsland kan laden. Zorg wel dat je na 4 uur de auto van de laadpaal haalt, omdat je anders extra tarief gaat betalen. Na registratie en ontvangst van de laadpas (eenmalig €20), kan het laden starten via de App (Maingau Einfach ström laden) of met de laadpas. De App navigeert je naar de locatie en toont de beschikbaarheid. Oók kan je voor een erg scherp tarief snelladen bij de betrouwbare snelladers van IonityFastNedAllegoEWE of EnBW
  • Innology eCharge: Met haar slogan ‘eMobility für die Hosentasche’ start je heel eenvoudig het laden met de eCharge app (App, gratis) op een groot aantal laadpalen door heel Duitsland. Ook toont de app de locaties en beschikbaarheid van laadpalen. Vooral wanneer je steden of kleine dorpjes gaat bezoeken en andere laadpassen niet werken, is deze app je grote vriend.  
  • Ladeverbund+: In het noordelijk deel van Beieren staan een groot aantal laadpunten van Laderverbund+. Het laden kan ‘ad hoc’ gestart worden door met je mobiele telefoon een QR-code te scannen en te betalen met je creditcard.

2. Boek een overnachting met een laadpunt

Wanneer je ligt te slapen, druppelt de auto vol met wat elektriciteit. Handig toch? Zo kan je de volgende dag weer met volle energie op pad gaan. Dit is ook wat diverse eigenaren van B&B’s, hotels en campings hebben gedaan: hun gasten de mogelijkheid geven om elektrisch te laden. Het aanbod overnachtingen is nog beperkt en het zijn vaak grote hotels. Daarom hebben wij onze favoriete adresjes waar je karakteristiek en duurzaam kunt overnachten op een rijtje gezet. Lees hier onze tips voor duurzaam overnachten in Beieren.

3. Plan je trip & laadstops: een goed begin is het halve werk

Wanneer je over de Autobahn gaat scheuren is het goed om je reis vooraf uit te stippelen: 

  • Gebruik de juiste navigatieapps. Installeer de A Better Route Planner App (IOS + Google) of plan je reis via hun website. Je voert simpelweg het model van je auto in, hoe vol deze is geladen, wanneer je wegrijdt en je begin- en eindbestemming. De App geeft een volledig reisplan inclusief laadstops en de reisduur. Deze voorgestelde reisroute is betrouwbaar zodat je niet met een lege accu stil komt te staan. Echter, niet alles loopt altijd zoals gepland: per 2-3 uur rijden kan je er beter een half uurtje bij optellen.
  • Leer je elektrische auto kennen. Hoe sneller je rijdt, hoe kouder het is, hoe meer wind er staat of hoe zwaarder de auto, hoe lager het praktische bereik van je elektrische auto zal zijn. De afstand die je zonder te laden kunt afleggen is dus variabel. Oók verbruikt de airco op een zomerse dag behoorlijk en vraagt dat aardig wat energie. Een goede vuistregel die wij gebruiken: 425 km (WLTP-actieradius van de Volkswagen ID-3) vermenigvuldigd met 75%, resulteert in een 320 kilometer die kunt afleggen zonder te laden. Een andere goede test is om de eerste 50 kilometer van je reis het verbruik van de auto te bekijken in het dashboard en deze vervolgens in te vullen in ‘A Better Route Planner App‘. Het bereik van de auto zal in het dashboard zich aanpassen aan de rijomstandigheden.

4. Stedentrip: check vooraf laadpalen bij parkeerterreinen of parkeergarages

De plaatselijke Stadwerke van Duitse steden hebben ervoor gezorgd dat bijna iedere Duitse stad wel over een aantal laadpalen beschikt. Vaak is dit de rand van de stad op een parkeerterrein zodat je daarna gemakkelijk de stad in loopt. Met de Maingau app kan je eenvoudig de beschikbaarheid controleren en het laadproces starten. Kies bij voorkeur een parkeerterrein meerdere laadpalen (een laadplein); zo is er altijd een plekje beschikbaar. Let wel op dat je vaak na 4 uur een extra tarief betaalt. 

5. Combineer laden met faciliteiten & bezienswaardigheden

Ons motto: “Je reis begint wanneer je in de auto stapt”. Neem de tijd en stop bij bijvoorbeeld één van de stadjes langs de Romantische Straẞe. Een lunch bij een karakteristieke biergarten klinkt toch een stuk beter dan bij een wegrestaurant? Natuurlijk die tijd heb je niet altijd als je een lang stuk moet rijden, maar volg dan vooral de borden Autohof of Raststätte met stekkersymbool. Hier vind je restaurants (wel meestal fastfood) en soms een supermarkt zodat je alvast hier je inkopen kunt doen. Helaas is er nog geen app die een duidelijk overzicht geeft van deze locaties.  

We houden van reizen buiten de gebaande paden, crossen heel Europa door en doen dit het liefst met een elektrische auto of camperbus. Sinds 2021 inspireren wij jou om het gemak en comfort van duurzaam reizen te ervaren. Ons doel is om het plannen van jouw duurzame reis makkelijker te maken.

See you on the road,

Robin & Mariël

Gerelateerde posts