Tips & tricks elektrisch rijden Italië

Dit moet je weten voordat je elektrisch gaat rijden in Italië!

Italië, het land van Fiat, maar is dat ook zo voor elektrische auto’s? Het zal niet meer lang meer duren voordat je de Fiat 500E’s door Italiaanse straten ziet rijden. De Carabinieri en de stadwerken van Florence rijden al elektrisch. Maar durf jij het ook aan? We kunnen je geruststellen: met wat goede voorbereiding rijd je zonder zorgen over de Autostrade. 

Het noorden van Italië, tot aan Rome, heeft een goed netwerk van colonnine di ricarica (laadpunten). Als je zuiderlijk gaat, bereid je dan extra goed voor om dit van Italië minder goed voorzien is. Het laadnetwerk in Italië groeide de laatste jaren sterk, maar is nog niet overal dekkend. Op basis van onze eigen ervaring in de streek Toscane geven we je vijf tips & tricks zodat je onbezorgd een elektrische roadtrip door Italië kunt maken. 

1. Installeer de juiste apps en neem een setje laadpassen mee

Onze tip is om de onderstaande apps te installeren en/of laadpassen te bestellen. Zo sta je niet 15 minuten bij een laadpaal te ‘vloeken’ en brengt het je veel gemak. Daarom hebben we voor jou onze top drie aanbieders van laadpassen voor Italië op een rijtje gezet:

  • Plugsurfing: Het liefst gebruik je één laadpas voor heel Europa. Met Plugsurfing (App en laadpas, eenmalig €10) heb je in Europa een erg goede dekking. Met beide apps  kun je op de kaart gemakkelijk zoeken en filteren op type stekker en laadsnelheid. Het nadeel van deze aanbieder is dat de laadtarieven een stukje hoger liggen, maar in Italië heb je met deze laadpas juist een scherp tarief (0.42 €/kWh). 
  • Enel-X (JuicePass): Wanneer je gaat touren door Italië met een elektrische auto dan is de JuicePass een aanrader (App gratis; laadpas is bestellen in de App, kosten €16). Deze app geeft je extra flexibel omdat alle Italiaanse netwerken deze aanbieder accepteren. Enel heeft ook grootste netwerk aan publieke laadpalen in Italië (95%). 

2. Boek een overnachting met een laadpunt

Wanneer je ligt te slapen, druppelt de auto vol met wat elektriciteit. Handig toch? Zo kan je de volgende dag weer met volle energie op pad gaan. Dit is ook wat diverse eigenaren van B&B’s, hotels en campings hebben gedaan: hun gasten de mogelijkheid geven om elektrisch te laden. Het aanbod overnachtingen is nog beperkt en het zijn vaak grote hotels. Daarom hebben wij onze favoriete adresjes waar je karakteristiek en duurzaam kunt overnachten op een rijtje gezet. Lees hier onze tips voor duurzaam overnachten in Toscane.

3. Plan je trip & laadstops: een goed begin is het halve werk

Wanneer je vanuit Nederland naar Italië rijdt of grote afstanden over de over de Autostrada gaat afleggen, raden we je aan om je reis vooraf uit te stippelen. Aan of langs de hoofd(snel)wegen in Italië staan snelladers van de aanbieders IonityEnel en   EVA+. Gebruik de apps van deze aanbieders om te navigeren naar snellaadlocaties (filteren op snelladen); helaas is er nog geen goede app die deze snellaadlocaties bundelt in één app.

  • Gebruik de juiste navigatieapps. Installeer de A Better Route Planner App (IOS + Google) of plan je reis via hun website. Je voert simpelweg het model van je auto in, hoe vol deze is geladen, wanneer je wegrijdt en je begin- en eindbestemming. De App geeft een volledig reisplan inclusief laadstops en de reisduur. Deze voorgestelde reisroute is betrouwbaar zodat je niet met een lege accu stil komt te staan. Echter, niet alles loopt altijd zoals gepland: per 2-3 uur rijden kan je er beter een half uurtje bij optellen.
  • Leer je elektrische auto kennen. Hoe sneller je rijdt, hoe kouder het is, hoe meer wind er staat of hoe zwaarder de auto, hoe lager het praktische bereik van je elektrische auto zal zijn. De afstand die je zonder te laden kunt afleggen is dus variabel. Oók verbruikt de airco op een zomerse dag behoorlijk en vraagt dat aardig wat energie. Een goede vuistregel die wij gebruiken: 425 km (WLTP-actieradius van de Volkswagen ID-3) vermenigvuldigd met 75%, resulteert in een 320 kilometer die kunt afleggen zonder te laden. Een andere goede test is om de eerste 50 kilometer van je reis het verbruik van de auto te bekijken in het dashboard en deze vervolgens in te vullen in ‘A Better Route Planner App‘. Het bereik van de auto zal in het dashboard zich aanpassen aan de rijomstandigheden.

4. Stedentrip: check vooraf laadpalen bij parkeerterreinen of parkeergarages

Het Enel-X netwerk en de commune Italiano (italiaanse gemeenten) hebben ervoor gezorgd dat bijna iedere Italiaanse stad of dorpje wel over een aantal laadpalen beschikt. Vaak is dit de rand van de stad op een parkeerterrein zodat je daarna gemakkelijk de stad in loopt. Met de JuicePass app kan je eenvoudig de beschikbaarheid controleren en het laadproces starten. In de kleinere Toscaanse dorpjes levert parkeren vaak geen problemen op. Voor grotere steden als Florence is dit anders. 

Florence 
In september 2021 staan er ruim 200 laadpalen in Florence. Florence is daarmee een voorloper voor Italiaanse steden. Echter heeft Florence het nadeel dat het vinden van een parkeerplekje lastig is en parkeren erg duur is (blauwe strepen: betaald parkeren ca. 15-30€/dag; witte strepen: gratis parkeren). Oók moet je er goed op letten dat veel laadpalen een type 3A stekker hebben. Deze laadpunten worden gebruikt door elektrische scooters en niet bruikbaar zijn voor elektrische auto’s. Filter daarom in de JuicePass app op een Type 2 stekker. 

5. Combineer laden met faciliteiten& bezienswaardig-heden

Ons motto: “Je reis begint wanneer je in de auto stapt”. Neem de tijd en stop bij bij een pittoresk Italiaanse stadje, want onbekend is vaak onbemind! Een lunch bij een karakteristieke biergarten klinkt toch een stuk beter dan bij een wegrestaurant? Gebruik de JuicePass om te navigeren naar een beschikbare laadpaal. Natuurlijk die tijd heb je niet altijd als je een lang stuk moet rijden; lees dan vooral tip 3

We houden van reizen buiten de gebaande paden, crossen heel Europa door en doen dit het liefst met een elektrische auto of camperbus. Sinds 2021 inspireren wij jou om het gemak en comfort van duurzaam reizen te ervaren. Ons doel is om het plannen van jouw duurzame reis makkelijker te maken.

See you on the road,

Robin & Mariël

Gerelateerde posts