Denemarken & Noorwegen

Elektrische reisroute Denemarken en Noorwegen + duurzame tips

Waar we in Nederland wel eens pretenderen koploper te zijn op het gebied van elektrisch rijden, moeten we toch één land voor ons dulden: Noorwegen. Uit onze eigen tel-spelletje op de weg blijkt ongeveer 1 op de 5 á 8 auto’s elektrisch! Een gigantisch aantal dat wij in Nederland bij lange na nog niet halen. Het is een bestemming die weliswaar een stukje tuffen is, maar voldoende (laadplekken) te bieden heeft voor elektrische rijders. Daarom reden onze gastbloggers Emma & Arne met hun kids vol vertrouwen naar Denemarken en Noorwegen.

In deze blog lees je hoe je je kunt voorbereiden, zodat je naast nul uitstoot ook nul laadproblemen op de weg zult hebben! Je vind een reisroute met laadstops én tips voor duurzame overnachtingen.

  1. Billund 
  2. Bergen & Jondal (Hardanger fjorden)
  3. Eggedal
  4. Oslo & Kopenhagen

Hoeveel dagen heb je nodig voor deze reisroute?​

Twee tot drie weken is perfect!  Zo kun steeds een dag of vier op elke bestemming blijven.

Reisroute Denemarken & Noorwegen v3

Vervoer voor deze reisroute

Onze gastbloggers Emma & Arne reden in een Hyundai Kona door Denemarken en Noorwegen. Na ongeveer 400 kilometer rijden moet je met deze auto een pitstop maken bij een (snel)laadstation. Na driekwartier laden kan je reis weer vol energie voortzetten.    

Billund

De reis naar Noorwegen is, inclusief de ferry, 2000 kilometer dus wij planden zowel heen als terug een tussenstop in Denemarken. Op de heenweg reden we via Duitsland naar Billund in Denemarken. 

We wisten dat Ionity een betrouwbare aanbieder is die werkt bij zo goed als alle auto’s en laadpassen. Het zoeken van de juiste laadplek deden we dan ook via de Ionity-app of Chargemap. Ook gebruikten we onze (enige) laadpas van New Motion om te laden bij Ionity Dammer Berge Ost en Aabenraa. Twee keer laden op 800 kilometer was ruim voldoende, natuurlijk wel met het vertrek van een volle accu. Meestal stopten we langer dan we nodig hadden om te laden (circa drie kwartier) vanwege onze twee kleine kinderen die nog één keer de glijbaan af wilden. Het stoppen onderweg was dus niet anders dan normaal!

En wat is er dan in Billund te beleven? Legoland natuurlijk. Hier brachten we ruim een halve dag door. Genoeg om onze auto wat bij te laden op de laatste beschikbare laadplek op het parkeerterrein. Niet dat we veel hadden aan die paar kilowattuur van deze AC-lader maar wie het kleine niet eert… Vanuit Legoland reden we naar Hirtshals en laadden we bij Ionity Nørager om met een bijna volle accu de boot op te rijden. Want dat was onderdeel van ons plan om ver te komen: 16 uur op de boot van Hirthals om de volgende dag in Bergen in Noorwegen aan te komen.

Bergen & Jondal

En toen: Noorwegen, het beloofde land voor elektrische rijders! Na een dag in Bergen, reden we naar Jondal, een klein dorpje zo’n 100 kilometer ten zuidoosten van Bergen aan de zuidelijke oever van de HardangerfjordenOnderweg stopten we met een kleine omweg bij Ionity Nyborg. Aangezien we zagen dat er geen (snel)laders in de buurt van Jondal waren (2023: nu wel), wilden we zo vol mogelijk aankomen. En gelukkig gaat de accu niet snel leeg in Noorwegen. Omdat je vrijwel overal maar 80 km/u rijdt en vaak langzamer met al die bochten en uitzichten, reden we superzuinig. Voor het laatste stukje naar Jondal pakte nog het pondje vanuit Tørvikbygd. 

Vanuit Jondal hebben we een aantal dagtripjes gemaakt om te wandelen en vooral rondom Odda was dat indrukwekkend. Odda geeft je de full Norwegian experience: uitzicht op de fjorden, kliffen (klif Troltunga), groene, dan wel besneeuwde natuur, en gekleurde houten huizen. Ook bij Herand maakten we een mooie wandeling langs watervallen naar een bergtop en aten we achteraf bij restaurant Meieret heerlijke vegetarische pizza’s.

Eggedal

Na een kleine week, reden we door naar Eggedal. Het Eggedal ligt op zo’n 300 kilometers rijden ten oosten van Jondal. Het Eggedal is een prachtig dal omringt door fjorden en bergen. Op één van onze tripjes vanuit Eggedal, naar het museum Kistefoss (dikke aanrader!), zijn we met een omweg naar de Ionity-lader in Vik gegaan. Ondertussen deden we boodschappen en maakten een wandeling naar de nabijgelegen Steinsfjorden. Weer volgeladen konden we er, ondanks de gedwongen omweg, weer even tegenaan. Een andere mooie trip was vlakbij ons huisje. Een wandeling, met behoorlijk wat meters stijgen, naar de berghut van Høgevarde. Onderweg hebben we zo’n vijftien rendieren gezien en na een drankje en hapje in de hut was de terugweg een makkie.

Oslo & Kopenhagen

Oslo
Na ruim twee weken keerden we weer langzaam terug huiswaarts. We reden naar Oslo en vlak voordat we weer op de boot stapte, laadden we bij Recharge Oslo. Onze laadpas werkte hier niet maar met de Shell Recharge-app lukte het direct. Met een volle accu reden we een uurtje later de boot op waarna we de volgende ochtend Kopenhagen inreden.

Kopenhagen
Kopenhagen, een stad die hard werkt om de auto de stad uit werken, had voor ons als voordeel dat we met onze elektrische auto gratis mochten parkeren. Dat scheelde wat stress met een plekje vinden bij ons appartement. Niet dat we de auto verder hebben gebruikt in de stad, want hier is de fiets koning. Met een bakfiets met onze jongens erin, hebben we heerlijk door Kopenhagen gecrosst. In elke wijk zijn hier foodhallen (met genoeg vegatarische gerechten) te vinden en parken in overvloed. Ook een boottochtje is aan te raden om deze compacte stad snel te leren kennen.

De terugreis & onze ‘EV-ervaring’ in Denemarken & Noorwegen
Twee dagen later was het dan toch echt tijd om terug te rijden. We hebben onderweg nog één keer geladen bij Ionity Aabenraa en nog een keer bij Fastned in Nederland en met een vrijwel lege accu kwamen we thuis. We hebben geen één keer last gehad van range-anxiety vooral doordat we echt goed uitzochten waar we konden laden en vaak het zekere voor het onzekere namen; laden wanneer het kan en het liefst bij Ionity. En de overtocht met de boot zorgt natuurlijk voor een nóg groter bereik. Kortom, Noorwegen en Denemarken zijn top-landen om met de EV naar toe te gaan.

Onze favoriete plekjes om te overnachten

Wij hebben onze favoriete duurzame overnachtingsplekken met laadpaal op een rij gezet. Op deze plekken hebben we zelf overnacht of goede verhalen over gehoord

  • Billund: Lillevang appartments. Moderne en sfeervolle appartementen, een ontbijt van streekproducten en speelruimte met lego-stenen zodat je alvast in de stemming kunt komen voor Legoland. Klik hier om te boeken. 
  • Samlanes: Treehut, nature, birds, silence and fjord. De naam dit ecologische natuurhuisje zegt genoeg. Deze boomhut is van alle gemakken voorzien en je kijkt uit Hardangerfjord. Gegarandeerd adembenemende uitzichten en een dik pluspunt: je kunt er in de middle of nowhere je elektrische auto opladen. Klik hier om te boeken. 
  • Veggli: Veggli Vertshus. Een gezellige herberg met comfortabele kamers op een uurtje rijden van het Eggedal. Een gezellige overnachtingsplek als je op doorreis bent en je EV wilt opladen. Klik hier om te boeken. 
 

We houden van reizen buiten de gebaande paden, crossen heel Europa door en doen dit het liefst met een elektrische auto of camperbus. Sinds 2021 inspireren wij jou om het gemak en comfort van duurzaam reizen te ervaren. Ons doel is om het plannen van jouw duurzame reis makkelijker te maken.

See you on the road,

Robin & Mariël

Gerelateerde posts