Zuiver Zwitserland & Idyllisch Italië

Elektrische reisroute Zwitserland & Italië
+ duurzame tips

Comfortabel op vakantie met de Tesla model 3. Wie wil dat nou niet? Bij heel wat mensen bestaat het beeld dat een vakantie met een elektrische auto niet zorgeloos kan: gedoe met laadpalen, laadpassen en ‘brakke’ stopcontacten. Niets is minder waar! Op pad met een Tesla model 3 (standard range plus), maar ook zeker met andere elektrische auto’s, staat garant voor gemak en comfort!

Van ruige bergen tot glooiende heuvels, traditionele en gastronomische steden, geschiedenis en cultuur, Zwitserland en Italië hebben het allemaal! En goed nieuws: je ontdekt deze bestemming heel makkelijk met de elektrische auto. In dit artikel vind je een reisroute met laadstops én de nodige duurzame adresjes. Onze gastbloggers J&B maakte in de zomer van 2022 met hun Tesla model 3 een elektrische roadtrip door Zwitserland & Italië. 

  1. Engelberg & Zwitserse Alpen
  2. Toscane (tussenstops in Como)
  3. Umbrië & de Apennijnen 
  4. Lugano, Sustenpas & Grindewald

Hoeveel dagen heb je nodig voor deze reisroute?​

We raden aan om voor deze trip drie weken uit te trekken!  Zo kun steeds een dag of vier op elke bestemming blijven.

Vervoer voor deze reisroute

Onze gastbloggers J&B  reden in een Tesla model 3 (standard range plus) door Zwitserland en Italië. Na ongeveer 400 kilometer rijden moet je met deze auto een pitstop maken bij een (snel)laadstation. Na een 20-30 minuten snelladen kan je de reis weer vol energie voortzetten.    

Hoewel we grotendeels vertrouwen op de Tesla Superchargers onderweg, nemen we voor de zekerheid de volgende laadpassen mee en/of installeren de app:

Heenreis door Zwitserland

De heenreis: 840 km, 3 laadstops
En dat begint al met de navigatie naar de eerste bestemming. Zodra ik om 8.15 uur tegen de Tesla zei: “navigeer naar Hotel Sonnwendhof in Engelberg” ging deze aan het rekenen. De Tesla plant keurig alle stops, bij de fameuze Tesla Superchargers. De eerste stop zou na 45 minuten zijn in Zevenaar. Dat vonden we wat overdreven met een batterij die nog ruim 70% vol was, dus reden we Zevenaar voorbij. En we lieten de Tesla de laadstops herberekenen. De strategie was: liever minder vaak stoppen en iets langer laden dan vaker kort stoppen. Dus maakten onze eerste stop we in Troisdorf, Duitsland aan de voet van een chique golfbaan. We maakten een sanitaire stop, keken even bij het winkeltje met golfgear en voor we het wisten konden we na 20 minuten weer verder. Op naar Mannheim, een typische snelweglocatie bij een waterstoftankstation en een benzinepomp, maar alles functioneerde. We aten onze broodjes in de auto en ook hier reden we na 20 minuten weg met voldoende lading. Op naar Herbolzheim, een rustplaats voor truckers. Daarna reden we in één ruk reden we naar Engelberg waar we iets na 17.00 uur arriveerden.

Engelberg 
Het hotel bevond zich naast het treinstation van Engelberg en tot onze vreugde konden we daar gratis laden op de stroom van een waterkrachtcentrale (let op: vanaf juni 2023 is het laden niet meer kostenloos). We hoefden alleen 8 CHF per dag te betalen voor het parkeren (maar zouden we ook betalen bij het hotel zonder laden). Oók de parkeergarge Bierlialp beschikt over vier laadpunten (parkeerkosten: 10 CHP/dag). 

Zwitserse Alpen

We genoten een aantal dagen in de Zwitserse alpen, maakten prachtige wandelingen zoals de Fürenalp Panorama hike (link Komoot). Het hoogtepunt was de ‘4 Seen Wandrung’ (link Komoot). Met het openbaar vervoer (trein, bus en kabelbaan) deden we er lang (ruim 2 uur) over om bij het beginpunt te komen, maar het was het helemaal waard. We werden getrakteerd op prachtige uitzichten en heldere meren.

Toscane

Back on the road: 660 km, 2 laadstops
Na drie dagen Zwitserland vervolgden we onze weg naar Italië. We maakten een tussenstop in Como, dat aan de zuidkant van het prachtige Comomeer ligt. We parkeerden bij een grote supermarkt met een laadpaal en ploften naar bij L’essenza Caffetteria di Como. Probeer vooral de vegasalade met gegrilde groente! Heb je toch zin om het centrum van Como in te gaan? Parkeer dan in Parcheggio Centro Lago op -1 want daar staat een laadpaal (naast trap om het centrum in te gaan).

Na de ochtend reden wij door naar onze volgende bestemming: Toscane. Na één keer superchargen bereikten we onze hemelse thuis voor de aankomende dagen: Casa Bellavista B&B. Een duurzame B&B, waar de gastvrouw drie avonden in de week vega(n) kookt. En ook hier konden we laden, 11 KW (net als thuis) tegen een schappelijk tarief van 0,46 euro/kwh.

We bezochten mooie de prachtige stadjes Cortona en Montepulciano. En wie Montepulciano zegt, zegt wijn. Ik ben gek op wijn, houd ervan om erover te lezen en het te proeven. We huurden via de gastvrouw van Casa Bellavista 2 elektrische moutainbikes, die ze afleverden bij de B&B en we planden we onze eigen bike & wine tour. In Toscane kun je niet op de bonnefooi bij een wijnhuis langs dus boekten we twee wijnproeverijen. We bezochten in de ochtend het luxe en fameuze wijnhuis: Poliziano. Lunchten bij een geweldig klein tentje Chiacchiera Cantina in de schaduw van de stad. En bezochten daarna mijn favoriete wijnhuis: Salcheto. Bij Salcheto staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Ze maken er gewone wijn, maar ook natuurwijn, zonder toegevoegde sulfieten. Daarnaast is het wijnhuis energieneutraal, worden de wijnen in de lichtst mogelijk glazen flessen gebotteld en is de wijnkelder uiterst verantwoord gebouwd en aan de buitenzijde natuurlijk begroeid.

Na een fietstocht van ruim 70 kilometer kwamen we met een prachtige ervaring en een lege fietsaccu terug bij Casa Bellavista. 

Umbrie & de Appenijnen

Op weg naar Umbrië: 110km, 0 laadstops
Na de auto op de laatste avond helemaal volgeladen te hebben bij de accomodatie, vertrokken we naar onze tweede bestemming in Italië: Umbrië. We namen onze intrek in een eenvoudig maar prima appartementje op het terrein van Gianni op zijn Cerqua Rosara Residence.

We zorgden er voor ons eigen eten, dus reden we naar de Lidl. En warempel: twee gratis laadpalen. Het appartement van Gianni lag afgelegen en had (nog) geen laadpaal, met de zonnepanelen die hij heeft, wil hij dit in de toekomst wel realiseren gaf hij aan. In de tussentijd vindt hij het prima als je via het stopcontact overdag langzaam wil laden met een thuislader. We wisselden hier boeken lezen aan het zwembad af met actieve dagen. ’s Ochtends vroeg vertrokken we naar de Piano Grande, een prachtige vlakte vol kleurige klaprozen, omringd door de Appenijnen.

Parco Nazionale dei Monti Sibillini
Na anderhalf uur stopten we toevallig bij Rifugio Mezzi Litri. We kregen er goede tips over de mooiste wandelingen in de buurt en besloten Monte Vettore, de hoogste top van Parco Nazionale dei Monti Sibillini, van de  te trotseren (link naar Komoot). Het was een stevige hike met steile stukken omhoog, een setje wandelstokken had fijn geweest. Op de top van de berg werden we getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Na de wandeling hadden we enorme trek en besloten we te gaan lunchen bij de Rifugio waar we eerder waren. Heerlijke pasta en een goed glas rode wijn, dik verdiend! Op de terugweg stopten we in Castelsantangelo sul Nera om te laden (gratis laadpaal!) en voor een ijsje. Het kleine dorpje werd in 2016 verwoest door een aardbeving net als de dorpen in de buurt. Nog steeds leven de mensen er in containerwoningen die er bij wijze van noodvoorziening zijn neergezet, een surrealistisch gezicht naast de verwoeste authentieke huizen. 

Assisi
Onze enige laadincident hadden we in Assisi. Deze stad is een bekend bedevaartsoord met als hoogtepunt de prachtige San Fransesco basiliek. De laadpaal die we opgezocht hadden was vrij, maar het lampje stond op rood. Toch probeerden we via de Enel X Juicepass app om een laadsessie te starten en dat werkte. Helaas kregen we, toen we wilden vertrekken met een volle accu, onze laadkabel met geen mogelijkheid meer uit de laadpaal. We belden met de klantenservice van Enel X in Noord-Amerika en daarna in Italië. Het viel niet mee om onszelf verstaanbaar te maken in gebrekkig Italiaans van onze kant en gebrekkig Engels van de Italiaanse klantenservice. Uiteindelijk kregen we het voor elkaar dat twee monteurs ons en onze laadkabel kwamen bevrijden van de laadpaal. De les: als een laadpaal een rood lampje toont, probeer het niet, zoek een andere laadpaal. 

Spello
Ook in Umbrië moest er natuurlijk wijn geproefd worden. We boekten een bike & winetour bij één wijnhuis: 
Scacciadiavoli. Michele, de eigenaar van het bedrijfje Ciclovery haalde ons op voor de fietstour. Uiteraard waren we uitgedost in onze fietsoutfit: klaar om een goed stuk te fietsen. Michele had echter hele andere verwachting bij zijn gasten. De meeste toeristen kwamen juist voor het wijnproeven en verschenen in spijkerbroek en overhemd. Hij gooide zijn plannen om en liet ons flink zweten door met ons de Monte Martano op te fietsen. Na stevige tocht kregen we eerst een rondleiding bij Scacciadiavoli en daarna een wijnproeverij, inclusief een lichte lunch. Heerlijk om de middag zo af te sluiten!

De avond voor ons vertrek uit Umbrië aten we bij een typisch Italiaans restaurant genaamd la Taverna de CinicchiaHet was het enige restaurant in de buurt van Cerqua Rosara Residence met een laadpaal (5 kW). Ook hier laadden we gratis. We werden er omringd door Italianen en de menukaart was alleen in het Italiaans. Bij het restaurant hadden we geen bereik, dus als je gaat is het handig het Italiaanse woordenboek van te voren te dowloaden, zodat je kunt opzoeken wat je wilt eten. Natuurlijk kun je je ook laten verrassen. De omgeving van het restaurant is groen en rustgevend, dus als het geen 38 graden is, is het zeker mooi om er te wandelen.

Terugreis door Zwitserland

Terugreis richting Lugano: 600 km, 2 laadpstops 
De volgende ochtend vertrokken we weer richting Zwitserland. We maakten een stop in de buurt van Lugano en sliepen in een fijne B&B: Ca San Matteo. We maakten vanuit Lugano nog een mooie wandeling vanaf de top van de San Salvatore naar Morcote, vanwaar we de boot over het meer terug naar Lugano namen (link naar Komoot).

Terugreis via Sustenpas & Grindewald: 100 km, 5 laadstops
Vervolgens zetten we de terugweg verder in en gingen we via Gotthardtunnel over de Sustenpas (aanrader!) naar onze volgende stop in Zwitserland: Grindelwald.

We genoten van de omgeving van dit wintersportdorp samen met onze (schoon)ouders. Na een paar dagen was het dan toch echt tijd om naar huis te gaan. En ook die terugweg liep (op een paar files na) net zo voorspoedig als de heenweg. Een fijne stopplek was de Supercharger in Karlsruhe, waar we een heerlijke lunch scoorden bij Hatz Bäckerei naast het EFA tankstation. Een superlunch met vers belegde broodjes terwijl we binnen 25 minuten de auto weer helemaal vol laden. Na een lange dag reizen waren we weer zo rond 20.00 uur eindelijk thuis.

Onze favoriete plekjes om te overnachten

Onder duurzaam overnachten verstaan we dat een hotel, bed and breakfast of camping stappen heeft gezet om een duurzamer en milieuvriendelijker verblijf aan te bieden. Bijvoorbeeld door een laadpunt voor elektrische auto’s, een biologisch of vegetarisch ontbijt of een ecologisch zwembad. Ook zochten we tijdens deze reis naar bijzondere overnachtingsmogelijkheden, bijvoorbeeld midden in de natuur of met een bijzondere geschiedenis. We hebben een aantal plekken waar we verbleven op een rij gezet.

  • Cortona: Casa Bellavista B&B. Een duurzame B&B waar de gastvrouw drie avonden in de week vega(n) kookt. Laden kan met 11 KW (net als thuis) tegen een schappelijk tarief van 0,46 euro/kWh. Klik hier om te boeken. 
  • Valtopina (Perugia): Cerque Rosara Residence.  Een prachtig verblijf met zwembad op het platteland in Umbrië een half uurtje rijden ten oosten Assisi. Op een kwartiertje rijden ligt het dorpje Foligno waar je tijdens het boodschappen doen bij de Lidl je auto kunt opladen (link). Klik hier om te boeken. 
  • Lugano: B&B Ca San Matteo. Het verse ontbijt werd er gemaakt van lokale producten en laden kan bij de Tesla Destination Charger in de garage van de B&B, ideaal (alleen voor Tesla). Op loopafstand is ook een laadpaal (link). Klik hier om te boeken. 
 

We houden van reizen buiten de gebaande paden, crossen heel Europa door en doen dit het liefst met een elektrische auto of camperbus. Sinds 2021 inspireren wij jou om het gemak en comfort van duurzaam reizen te ervaren. Ons doel is om het plannen van jouw duurzame reis makkelijker te maken.

See you on the road,

Robin & Mariël

Gerelateerde posts