Zuiver Zwitserland & Idyllisch Italië

Elektrische reisroute Zwitserland & Italië
+ duurzame tips

Comfortabel op vakantie met de Tesla model 3 

Ter inspiratie (tekst Toscane) – Niet alleen voor de echte fijnproevers, maar ook voor kunstenaars, fotografen en sporters is de Italiaanse regio Toscane een ideale reisbestemming. Wij hebben ons verdiept in de Italiaanse manier van reizen en hebben met een elektrische auto de regio verkend. In deze blog nemen we je mee langs de hotspots, maar ook langs de verborgen pareltjes van de route en ontbreken de laadstops én tips voor duurzame overnachtingen niet. 

 

Een comfortabele, soepele vakantie naar een heerlijk stukje Europa. Wie wil dat nou niet? Als je nu via Schiphol op vakantie gaat zijn de woorden comfortabel en soepel niet de eerste die in je opkomen. En bij heel wat mensen bestaat de indruk dat een vakantie met een elektrische auto daar ook niet op lijkt: gedoe met laadpalen, laadpassen en brakke stopcontacten. Niets is minder waar vinden wij. Wij hebben een vakantie boordevol gemak en comfort ervaren met onze Tesla model 3 standard range plus.

Onze gastbloggers Y & B maakte met hun Tesla model 3 een elektrische roadtrip door Zwitserland & Italië.

  1. Stad 1 
  2. Stad 2 
  3. Stad 3
  4. Siena 

Hoeveel dagen heb je nodig voor deze reisroute?​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vervoer voor deze reisroute

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Heenreis door Zwitserland

Heenreis
En dat begint al met de navigatie naar de eerste bestemming. Zodra ik om 8.15 uur tegen de Tesla zei: “navigeer naar Hotel Sonnwendhof in Engelberg” ging deze aan het rekenen. De Tesla plant keurig alle stops, bij de fameuze Tesla Superchargers. De eerste stop zou na 45 minuten zijn in Zevenaar. Dat vonden we wat overdreven met een batterij die nog ruim 70% vol was, dus reden we Zevenaar voorbij. En we lieten de Tesla de laadstops herberekenen. De strategie was: liever minder vaak stoppen en iets langer laden dan vaker kort stoppen. Dus maakten onze eerste stop we in Troisdorf, Duitsland aan de voet van een chique golfbaan. We maakten een sanitaire stop, keken even bij het winkeltje met golfgear en voor we het wisten konden we na 20 minuten weer verder. Op naar Mannheim, een oerlelijke stop bij een waterstoftankstation en een benzinepomp, maar alles functioneerde. We aten onze broodjes in de auto (buiten was het 38 graden) en ook hier reden we na 20 minuten weg met een aardig volle batterij. Op naar Herbolzheim, een rustplaats voor truckers. Ook hier: stekker erin, een sanitaire stop. Een kind kan de was doen. Toch keek ik voor de zekerheid nog maar even op googlemaps. Ik deed de ontdekking dat we er via googlemaps een uur korter over zouden doen tot Engelberg dan via de Tesla navigatie. Huh? En dat terwijl dit toch echt onze laatste laadstop zou moeten zijn. Na wat zoeken in de instellingen van de navigatie vonden we het euvel: deze stond ingesteld op tol vermijden. En dat was nergens voor nodig want het vignet voor Zwitserland zat al op de voorruit: wat een meevaller! In een ruk reden we naar Engelberg waar we iets na 17.00 uur arriveerden.

Engelberg 
Het hotel bevond zich naast het treinstation van Engelberg en tot onze vreugde konden we daar gratis laden op de stroom van een waterkrachtcentrale. We hoefden alleen 8 CHF per dag te betalen voor het parkeren (maar zouden we ook betalen bij het hotel zonder laden).

Zwitserse Alpen

We genoten een aantal dagen in de Zwitserse alpen, maakten prachtige wandelingen zoals de Fürenalp Panorama hike. Het hoogtepunt was de ‘4 Seen Wandrung’. Met het openbaar vervoer (trein, bus en kabelbaan) deden we er lang (ruim 2 uur) over om bij het beginpunt te komen, maar het was het helemaal waard. We werden getrakteerd op prachtige uitzichten en heldere meren.

Toscane

Na drie dagen Zwitserland vervolgden we onze weg naar Italië. We dronken onderweg koffie met onze (schoon)ouders die in de buurt van Como verbleven en parkeerden bij een grote supermarkt met een laadpaal (googlemaps en chargemap zijn onze beste vrienden). Na een gezellige ochtend reden wij door naar onze volgende bestemming: Toscane. Na een paar keer superchargen bereikten we onze hemelse B&B: Casa Bellavista B&B. Een duurzame B&B, waar de gastvrouw 3 avonden in de week vega(n) kookt. En ook hier konden we laden, 11 KW (net als thuis) tegen een schappelijk tarief van 0,46 euro/kwh.

We bezochten mooie stadjes als Cortona en Montepulciano. En wie Montepulciano zegt, zegt wijn. Ik ben gek op wijn, houdt ervan om erover te lezen en het te proeven. We huurden via de gastvrouw van Casa Bellavista 2 elektrische moutainbikes, die ze afleverden bij de B&B en we planden we onze eigen bike & wine tour. In Toscane kun je niet op de bonnefooi bij een wijnhuis langs dus boekten we twee wijnproeverijen. We bezochten in de ochtend het luxe en fameuze wijnhuis: Poliziano. Lunchten bij een geweldig klein tentje Chiacchiera Cantina in de schaduw van de stad. En bezochten daarna mijn favoriete wijnhuis: Salcheto. Bij Salcheto staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Ze maken er gewone wijn, maar ook natuurwijn, zonder toegevoegde sulfieten. Daarnaast is het wijnhuis energieneutraal, worden de wijnen in de lichtst mogelijk glazen flessen gebotteld en is de wijnkelder uiterst verantwoord gebouwd en aan de buitenzijde natuurlijk begroeid.

Na een fietstocht van ruim 70 kilometer kwamen we met een prachtige ervaring en een lege fietsaccu terug bij casa Bellavista. 

Umbrie & de Appenijnen

Na de auto op de laatste avond helemaal volgeladen te hebben bij de accomodatie, vertrokken we naar onze tweede bestemming in Italië: Umbrië. We namen onze intrek in een eenvoudig maar prima appartementje op het terrein van Gianni op zijn Cerqua Rosara Residence.

We zorgden er voor ons eigen eten, dus reden we naar de Lidl. En warempel: 2 gratis laadpalen. Het appartement van Gianni lag afgelegen en had (nog) geen laadpaal, met de zonnepanelen die hij heeft, wil hij dit in de toekomst wel realiseren gaf hij aan. In de tussentijd vindt hij het prima als je via het stopcontact overdag langzaam wil laden maar dat vonden wij een beetje tobben.  We wisselden hier boeken lezen aan het zwembad af met actieve dagen. ’s Ochtends vroeg vertrokken we naar de Piano Grande, een prachtige vlakte vol kleurige klaprozen, omringd door de Appenijnen.

Dorpje xxx
Na anderhalf uur stopten we toevallig bij Rifugio Mezzi Litri. We kregen er goede tips over de mooiste wandelingen in de buurt en besloten Monte Vettore te trotseren. Het was een stevige hike met steile stukken omhoog, een setje wandelstokken had fijn geweest. Op de top van de berg werden we getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Na de wandeling hadden we enorme trek en besloten we te gaan lunchen bij de Rifugio waar we eerder waren. De pasta met verse saus en een goed glas rode wijn smaakten dan ook heerlijk. Op terugweg stopten we in Castelsantangelo sul Nera om te laden (gratis laadpaal!) en voor een ijsje. Het kleine dorpje werd in 2016 verwoest door een aardbeving net als de dorpen in de buurt. Nog steeds leven de mensen er in containerwoningen die er bij wijze van noodvoorziening zijn neergezet, een surrealistisch gezicht naast de verwoeste authentieke huizen.

Assisi
Onze enige laadincident hadden we in Assisi. Deze stad is een bekende bedevaartsplaats met als hoogtepunt de prachtige San Fransesco basiliek. Tip: kom op tijd zodat je kunt genieten van de rust in de kerk en in de stad, drink een kopje koffie op het centrale plein en waan je onderdeel van de lokale bevolking. De laadpaal die we opgezocht hadden was vrij, maar het lampje stond op rood. Toch probeerden we via de Enel Juicepass app om een laadsessie te starten en dat werkte. Helaas kregen we, toen we wilden vertrekken met een volle accu, onze laadkabel met geen mogelijkheid meer uit de laadpaal. We belden met de klantenservice van Enel X in Noord-Amerika en daarna in Italië. Het viel niet mee om onszelf verstaanbaar te maken in gebrekkig Italiaans van onze kant en gebrekkig Engels van de Italiaanse klantenservice. Uiteindelijk kregen we het voor elkaar dat twee monteurs ons en onze laadkabel kwamen bevrijden van de laadpaal. De les: als een laadpaal een rood lampje toont, probeer het niet, zoek een andere laadpaal. 

Spello
Ook in Umbrië moest er natuurlijk wijn geproefd worden. We boekten een bike & winetour bij één wijnhuis:
Scacciadiavoli. Michele, de eigenaar van het bedrijfje Ciclovery haalde ons op voor de fietstour. Uiteraard waren we uitgedost in onze fietsoutfit: klaar om een goed stuk te fietsen. Michele had echter hele andere verwachting bij zijn gasten. De meeste toeristen kwamen juist voor het wijnproeven en verschenen in spijkerbroek en overhemd. Hij gooide zijn plannen om en liet ons flink zweten door met ons de Monte Martano op te fietsen. Na stevige tocht kregen we eerst een rondleiding bij Scacciadiavoli en daarna een wijnproeverij, inclusief lichte lunch. Heerlijk om de middag zo af te sluiten!

 

De avond voor ons vertrek uit Umbrië aten we bij een typisch Italiaans restaurant genaamd Cinicchechia. Het was het enige restaurant in de buurt van Cerqua Rosara Residence met een laadpaal (5 kW). Ook hier laadden we gratis. We werden er omringd door Italianen en de menukaart was alleen in het Italiaans. Bij het restaurant hadden we geen bereik, dus als je gaat is het handig het Italiaanse woordenboek van te voren te dowloaden, zodat je kunt opzoeken wat je wilt eten. Natuurlijk kun je je ook laten verrassen. De omgeving van het restaurant is groen en rustgevend, dus als het geen 38 graden is, is het zeker mooi om er te wandelen.

Terugreis door Zwitserland

Lugano
De volgende ochtend vertrokken we weer richting Zwitserland. We maakten een stop in de buurt van Lugano en sliepen in een fijn bed & breakfast: Ca San Matteo. Het verse ontbijt werd er gemaakt van lokale producten en we konden laden bij de Tesla Destination Charger in de garage van de B&B, ideaal. We maakten vanuit Lugano nog een mooie wandeling vanaf de top van de San Salvatore naar Morcote, vanwaar we de boot over het meer terug naar Lugano namen.

Susterpas & Grindewald
Vervolgens zetten we de terugweg verder in en gingen we via Gotthardtunnel over de Sustenpas (aanrader!) naar onze volgende stop in Zwitserland: Grindelwald.

We genoten van de omgeving van dit wintersportdorp samen met onze (schoon)ouders. Na een paar dagen was het dan toch echt tijd om naar huis te gaan. En ook die terugweg liep (op een paar files na) net zo voorspoedig als de heenweg. Een fijne stopplek was de Supercharger in Karlsruhe, waar we een heerlijke lunch scoorden bij Hatz Bäckerei naast het EFA tankstation. Een superlunch met vers belegde broodjes terwijl we binnen 25 minuten de auto weer helemaal vol laadden. Na een lange dag reizen waren we weer zo rond 20.00 uur eindelijk thuis. 

Conclusie: Een vakantie naar Zwitserland en Italië met de Tesla model 3 is een dikke tip. En de angst voor een vakantie met de elektrische auto is, wat ons betreft, volstrekt overbodig.

Onze favoriete plekjes om te overnachten

xxx

Wij hebben onze favoriete overnachtingen in regio xx met laadpaal op een rij gezet. Op deze plekken hebben we zelf overnacht of goede verhalen over gehoord!

  • Stad 1: Naam overnachting 1. Moderne en sfeervolle kamers, biologisch ontbijt en laadpunt (klik hier) op loopafstand. Klik hier om te boeken. 
  • Stad 2: Naam overnachting 2.In het hart van Serra de Monchique overnacht je bij de gastvrije Theo & Manuela. Geniet van de prachtige tuin met zwembad en jacuzzi en smikkel ‘s ochtends van de eigen gekweekte producten. De achterste kamer in de tuin heeft een eigen parkeerplek waar je auto op kunt laden (schuko stekker). Klik hier voor meer informatie. 
  • Stad 3: Naam overnachting 2. Overnacht in een comfortabel appartementje aan de rand van Lagos. Neem in frisse duik in het zwembad of loop in een kwartiertje naar Praia de Canavial. Je kunt elektrische auto laden op de oprit met een schuko-stekker of op aan een laadpaal (klik hier) op loopafstand. Klik hier om te boeken. 
 

We houden van reizen buiten de gebaande paden, crossen heel Europa door en doen dit het liefst met een elektrische auto of camperbus. Sinds 2021 inspireren wij jou om het gemak en comfort van duurzaam reizen te ervaren. Ons doel is om het plannen van jouw duurzame reis makkelijker te maken.

See you on the road,

Robin & Mariël

Gerelateerde posts