Veluwe - IJssel

Elektrische reisroute Veluwe-IJssel
+ duurzame tips

Een roadtrip over de Veluwe en langs de IJssel zit vol variatie en verrassingen. Wist je dat de Veluwe het grootst aaneengesloten natuurgebied van West-Europa is? En dat de rivier de IJssel zeven Hanzesteden in Nederland verbindt? Daarmee staat deze elektrische roadtrip garant voor natuur waarin je kunt verdwalen en is het een walhalla voor outdoor-addicts! Deze route kenmerkt zich door historische steden en een landschap van bossen, heide, rivieren & akkers. Ben je benieuwd naar de route, waar je kunt overnachten, wat tofs kunt doen en tegelijkertijd de auto vollaadt? Wij hebben een roadtrip gemaakt met een elektrische camperbus van Evan en delen hier onze duurzame tips met je.

Vervoer voor deze reisroute

Deze reisroute leg je natuurlijk af met een elektrische auto of camperbus. Mocht je niet zelf over een (elektrische) auto of camperbus beschikken, dan zijn er tal van mogelijkheden om toch duurzaam deze route te rijden. Lees vooraf onze tips voor het huren van een elektrische auto of camper.  

Hoeveel dagen heb je nodig voor deze reisroute?​

Voor deze reisroute raden we je aan om minimaal 4 dagen uit te trekken. Zo heb je overal genoeg tijd zonder te hoeven haasten. Mocht je meer tijd hebben en het rustiger aan willen doen, doe dat dan vooral. Heb je minder tijd? Kort dan de route in door bepaalde stops over te slaan. 

De Utrechtse Heuvelrug en Kootwijkerzand

Vanuit regio Utrecht rijd je in 1,5 uur over een prachtige route van 75 km naar de Veluwe. De Utrechtse Heuvelrug wordt gekenmerkt door heuvelachtige bossen en indrukwekkende sloten en kastelen. Zin om wat cultuur te snuiven? Maak dan een tussenstop bij Slot ZeistOp het laadplein in Zeist met 40 laadpunten is bijna altijd wel een laadplekje voor je beschikbaar. Oók kan je kiezen voor een wandelroute waar je vanuit Zeist dwars door de bossen naar de Pyramide van Austerlitz hikedWanneer je weer volgeladen in de auto stapt, rijd je door een bosrijke omgeving via binnendoorwegen naar het Kootwijkerzand. 

Nu je er toch bent, breng eens een bezoekje aan Radio Kootwijk. Dit voormalige zendstation midden op de Veluwe vormde een belangrijke communicatieverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië. Wij kozen ervoor om te logeren bij de Boswachter. Staatsbosbeheer beheert in Nederland een groot aantal natuurkampeerterreinen waar je uniek en midden in de natuur kunt overnachten. Het voordeel van kamperen met een elektrische auto of camperbus is dat je op het stroompunt van je kampeerplek kunt laden. 

Lees hier onze tips over kamperen met je elektrische auto. Daarnaast kent de Veluwe tal van duurzame overnachtingen. Lees hier ons lijstje van onze favoriete overnachtingen op de Veluwe met een laadpaal.

Nationaal park de hoge Veluwe

 Een natuurgebied wat je niet kan overslaan is Nationaal park de Hoge Veluwe: ook wel de groene schatkamer van Nederland genoemdVia de ingangen Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen kan je het natuurgebied binnenrijden. Het beste is om je auto bij één ingangen te parkeren en gratis een fiets te pakken. Met 40km aan fietspaden is dit een ideale manier om de heidevelden, vlakten met stuifzand of het tweede huis van Vincent van Gogh te verkennen (Kröller-Möller museum). Aangezien er nog geen laadpalen bij deze ingangen staan – en wel bij het bezoekerscentrum in het park – reden we dwars door het nationale park naar Schaarsbergen. Het park is dé ideale plek om de Nederlandse Big Five tegen te komen: edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en schotse hooglanders. In de nationale parken de hoge Veluwe & Veluwezoom is er een aardige kans dat je oog in oog komt te staan met een van deze wilde dieren. De meest kans om wild te spotten, heb je in de vroege ochtend of late avond of wanneer je met de boswachter op pad gaat. 

Nationaal park Veluwezoom

Is Nederland vlak op Limburg na? Nou nee, klim over de heidevelden van de Posbank of bijt je tanden stuk tijdens (race)fietsen op de Zijpenberg. Aan de rand van Rheden en het nationaal park de Veluwezoom kan je je auto parkeren en laden. Let wel op, want je auto mag hier maximaal drie uur geparkeerd staan. Wat ons betreft is Nationaal park Veluwezoom het mooiste – en soms ondergewaardeerde – natuurgebied van Nederland. Wanneer je van het mountainbiken, racefietsen of  wandelen aan het bijkomen bent op één van de heuveltoppen, maakt het adembenemende uitzicht over de heidevelden en IJssel de inspanning al snel goed. 

Deventer en de IJssel

Wanneer je helemaal opgeladen bent in de natuur, is de Hanzestad Deventer een bezoekje waard. Met een centrale ligging aan de IJssel is deze eeuwenoude Hanzestad van oudsher een belangrijk handelsknooppunt. De historie van deze stad zie je overal terug: het oudste stenen huis van Nederland, de stadsmuren- en poorten, gezellig pleintjes, kerken en knusse straatjes. Ga lekker winkelen in de Lange & Korte Bisschopsstraat, Smedenstraat en Engestraat. Even de rust opzoeken? Maak dan een wandeling langs de rivier. 

Om niet met je auto of camperbus de stad te hoeven trotseren, kan je aan de westkant van de IJssel parkeren en heb je de mogelijkheid om te laden. Dit kan helaas nog niet op het parkeerterrein van de pont, maar wel in de wijk daaromheen. De oversteek naar de binnenstad maak je per.. jawel.. een elektrische pont! Vanuit Deventer rijd je via een prachtige route langs de IJssel naar de noordelijker gelegen Veluwe. Wil je onderweg nog even stoppen? Op de dijk vind je oude boerderijen met boeren- en streekproducten, die omgetoverd zijn tot een kleinschalige restaurantjes. Of breid je route uit met een stop in Hattem: een kleine en charmant stadje omringt door stadsmuren.

De noordelijke Veluwe

De laatste nacht brachten wij door op “Kampeerterrein Nieuw Soerel van Staatsbosbeheer”. Deze plek is ideaal wanneer je een echte natuurliefhebber bent. Ben je een vroege vogel en heb je zin in een ochtendwandeling met kans op het spotten van wild? Dan is dit een perfecte uitvalsbasis. Ook zijn er tal van mooie mountainbike paden- en parcours  of kan je ervoor kiezen om met je benen omhoog te zitten terwijl je elektrische camperbus of auto vollaadt. 

Maak op route terug eens stop voor een
 wijnproeverij bij Wijngaart Telgt. Mocht je toevallig in de oogstperiode zijn, kan je zelfs een handje meehelpen op de wijngaard 😉

Onze favoriete plekjes om te overnachten

Wil je na een dag vol plezier echt even relaxen op een fijne plek? Of je nou in een B&B, hotel, appartement of op een camping wilt slapen, op de Veluwe is er een rijk aanbod van duurzame overnachtingen. Duurzaam overnachten betekent voor ons dat de eigenaar van accommodatie stappen heeft gezet een duurzamer en milieuvriendelijker verblijf aan te bieden, zoals een laadpaal voor je elektrische auto. Ook heeft het verblijf een bijzonder karakter. Denk aan overnachten midden in de natuur of in een karakteristiek pand. 

Wij hebben onze favoriete overnachtingen op de Veluwe met laadpaal op een rij gezet. Bekijk hier ons lijstje. Op deze plekken hebben we zelf overnacht of goede verhalen over gehoord!

We houden van reizen buiten de gebaande paden, crossen heel Europa door en doen dit het liefst met een elektrische auto of camperbus. Sinds 2021 inspireren wij jou om het gemak en comfort van duurzaam reizen te ervaren. Ons doel is om het plannen van jouw duurzame reis makkelijker te maken.

See you on the road, 

Robin & Mariël

Gerelateerde posts